Westvleteren: beste bier van de wereld

Het West-Vlaamse trappistenbier Westvleteren is weer gekozen tot het beste bier van de wereld door de Amerikaanse RateBeer Awards. Dit zou je niet erg moeten verbazen; er zijn immers veel mensen gek op dit patersdrankje

Nochtans blijkt het niet al te eenvoudig te zijn om er aan te geraken. De paters van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren, waar het bier wordt gebrouwen, wensen de trappist enkel te verkopen in het verkoopcentrum aan de brouwerij. Daarbij moet je ook enige tijd op voorhand reserveren omdat er slechts wordt gebrouwen naar gelang de vraag. 

Wat je dan wel zou moeten verbazen, is de (weliswaar beperkte) verkoop van Westvleteren een tijdje terug in Colruyt. Uiteraard was de opkomst groot en het bier snel uitverkocht. Waarom dan toch deze commerciële stunt? Wel de Sint-Sixtusabdij wordt momenteel verbouwd en aangezien de paters geen andere bron van inkomsten hebben… Vandaar ook de naam: Bouwsteenbox!

Blijkbaar heeft de Colruyt-stunt nog niet genoeg geld in het laatje gebracht. Westvleteren zou nu ook geëxporteerd worden naar 8 landen waaronder Frankrijk, Verenigde Staten en Italië. 

Wat maakt het bier nu zo speciaal? Wel, beats me, ik heb het nog niet kunnen drinken. Nochtans zijn we vorig jaar de abdij te Westvleteren wel even gepasseerd, of ja, er naartoe gereden, want ze ligt niet bepaald in de bebouwde kom. Ook toen was de verbouwing aan de abdij al volop aan de gang, maar geen bier kunnen bemachtigen. 😦

In ieder geval, als het bier tot “beste van de wereld” wordt gekroond, zal het zeker wel de moeite waard zijn!

Iemand die dit kan beamen?

Vorige bericht
Een reactie plaatsen

6 reacties

 1. het valt zeer goed mee. Het is inderdaad een zeer goed biertje, maar voor persoonlijk niet uitzonderlijk “beste van de wereld” – goed. Maar goed ja, les gouts et les couleurs, …

  Beantwoorden
 2. Ik ben er niet zot van. Het is bier, maar zeker niet het beste bier ter wereld.
  Daarbij het is een beetje overhypt, wist je trouwens dat Sint Bernardus abt 12 net hetzelfde bier is en dat kan je gewoon overal krijgen.

  Beantwoorden
  • Echt waar? Wow, dat werpt wel een geheel nieuw licht op de situatie… Die arme paterkes zijn toch niet zo arm! Goed om weten!!

   Beantwoorden
   • Sint Bernardus wordt gebrouwen in Watou, in de vroegere abdij van de Sint Sixtuspaters. De meningen verschillen over of het nu hetzelfde smaakt of niet (zonder de wijsneus te willen uithangen). Ben zeker eens van plan een blinde proeverij te doen. De hype is inderdaad door de exclusiviteit, TV-programma’s, etc.

   • Oh, moest die blinde proeverij er ooit van komen: count me in! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: