Peperkoekenmannetjes

Peperkoekenmannetjes zijn erg in trek rond de kerstperiode. Vaak worden ze gemaakt met gember (gingerbread), maar ik maak ze liever met speculaaskruiden omdat iedereen ze dan gegarandeerd lekker vindt!

Het is ook erg leuk om je mannetjes te versieren met eiwitglazuur (royal icing) en als cadeautje te geven. Of je kan ze zelfs in de kerstboom hangen! Lijkt dit je een leuk idee? Lees vandaag nog hoe je dit doet en maak indruk op kerstavond!

Algemene bereidingstijd: 28 min + 3 uur rusten
Voorbereiden: 15 min + 3 uur rusten
Bakken: 13 min

Ingrediënten: (20 koekjes)
Peperkoekenmannetjes:
300 gr kandijsuiker
500 gr zelfrijzende bloem
250 gr zachte boter
50 gr amandelpoeder (eventueel)
1 1/2 tl speculaaskruiden
1 tl kaneel
2 eieren
snufje zout 

Eiwitglazuur:
eiwit + bloemsuiker
OF Funcakes Royal Icing mix
voedingskleurstof
water

Bereidingswijze:
Doe je kandijsuiker samen met de speculaaskruiden en de kaneel in een beslagkom.

Doe hierbij de boter en 2 eieren en meng alles tot een homogene massa. Je kan hiervoor een mixer gebruiken, maar pas op dat je keuken niet vol hangt!

Zeef de zelfrijzende bloem boven het mengsel samen met het zout. 

Kneed tot een stevig deeg en doe er nu eventueel amandelpoeder bij.

Wikkel het deeg in vershoudsfolie en plaats in de koelkast voor minstens 3 uurtjes.

Wanneer je deeg heeft kunnen rusten, haal je het uit de koelkast en laat je het even op temperatuur komen. Verwarm alvast je oven voor op 170°.

Rol nu je deeg uit (met een deegrol of desnoods een glas) tot zo’n halve centimeter dikte en steek je peperkoekenmannetjes uit. Als je geen uitsteekvormpjes hebt, kan je uiteraard ook zelf je mannetjes tekenen, maar daar waag ik mezelf niet aan!

Tip! Als je graag eetbare peperkoekenmannetjes wil maken die je in de kerstboom kan hangen, maak je nu met een rietje een rondje op de plaats waar jij een lintje doorheen wil!

Bekleed je bakplaat met bakpapier en leg je mannetjes er op met voldoende ruimte tussen elk mannetje. Plaats ze nu zo’n 13 minuten in de oven op 170°. Wanneer de peperkoekenmannetjes klaar zijn, laat je ze afkoelen (op een rooster) en begin je aan de volgende lading!  

Wil je graag nog een stapje verder gaan en je naakte mannetjes aankleden? Wacht dan even tot ze allen afgekoeld zijn en bereid alvast je eiwitglazuur voor!

Ik gebruik de Royal Icing mix van Funcakes omdat ik dit het makkelijkste vind! Hierbij moet je slechts water toevoegen:  per 50 gr van de mix 6 ml water voor een goede substantie. 

Tip! Royal Icing kan je ook zelf maken met poedersuiker en opgeklopt eiwit!

Wanneer de Royal Icing klaar is, kan je er kleurtjes bij doen. Ik kies, in het thema van kerst, voor rood, groen en wit van de Wilton Icing colorgels

De mannetjes bekleed ik met behulp van spuitzakjes gemaakt uit diepvrieszakjes, waarvan je dan een heel klein stukje afknipt van de punt. 

Omlijn telkens mooi de delen die je wil inkleuren en breng ook wat aan in het in te kleuren deel. Maak alles gelijk met een tandenstoker (of iets soortgelijks). 

Tip! Als je verschillende kleuren op elkaar wil gebruiken, en ze mogen niet uitlopen, kan je best even wachten tot de basis is opgedroogd!

Versier je peperkoekenmannetjes zoals je zelf het leukste vindt. Ik heb zelf ook nog een beetje glanspoeder gebruikt als extraatje. Ook heb ik enkele mannetjes een lintje rond gedaan om in de kerstboom te hangen!

Tip! Leuk als extra cadeautje om af te geven op je kerstfeest!

Advertenties
Vorige bericht
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

3 reacties

  1. Die royal icing verkochten we ook in de winkel. Maar ik wist niet dat royal icing hetzelfde was als eiwitglazuur ^^.

    Beantwoorden
    • Ja, die wordt nogal meer gebruikt. Het schijnt zo dat de meeste van de mixen van Funcakes (zoals voor cupcakes etc) ook goed zouden zijn! Als je dus niet zo’n keukenprinses bent, kan je daar altijd beroep op doen… *hint*. :p Als je zou kijken op de verpakking, zou je ‘eiwitpoeder’ zien staan, dus dat suggereert al het één en ander he. :p Toch raar dat die dat allemaal toen niet uitgelegd heeft…

      Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: