Schwarzwalderkirschetorte

Enkele dagen terug maakte ik deze torenhoge taart, Schwarzwalderkirschetorte, voor de verjaardag van mijn schoonmoeder en -zusje. Een verjaardagstaart is er immers ééntje met veel chocolade, nog meer slagroom en heel veel plaats voor kaarsjes!

Algemene bereidingstijd: 10 min x 2 (biscuit) + 15 min (vulling) + 15 min (afwerken) + 45 min x 2 (bakken)

Ingrediënten:
Chocoladebiscuit: (springvorm 20 cm) 

5 eieren
200 gr kristalsuiker
170 gr zelfrijzende bloem
30 gr cacao

Vulling:
1 grote + 1 kleine bokaal ontpitte kersen
kersenlikeur
1 1/2 eetl maïzena
1 kaneelstokje of -poeder

Slagroom:
700 ml room
3 zakjes vanillesuiker

Chocoladeschilfers:
pure chocolade(schilfers) 

Bereidingswijze:
Maak eerst de chocoladebiscuit. Verwarm de oven voor op 170°.
Neem 200 gr kristalsuiker en 5 eieren en mix tot een luchtige lichtgele massa.

Zeef er nu 170 gr zelfrijzende bloem bij en 30 gr cacaopoeder. Spatel het geheel door elkaar zodat het een bruine gladde massa vormt.

Bedek de springvorm met bakpapier (gewoon even open doen en het bakpapier ertussen leggen) en boter + bloem. Stort nu het beslag in de vorm en plaats in de oven voor 30 min op 170°. De laatste 15 min° zet ik de oven nog even op 160°. Zoals je ziet, is de biscuit nog steeds gebarsten (oeps…), maar voor deze taart, maakt dat niet zo veel uit.
Laat de biscuit afkoelen.

Tip! Herhaal dit receptje nog eens als je graag een torenhoge taart wil!

Maak nu de vulling. Laat de kersen uitlekken en vang het sap op. Warm 300 ml sap op met wat kaneel.

Voeg er 1 1/2 eetlepel maïzena (opgelost in een beetje water) aan toe om het sap te laten indikken. Wanneer deze dikker is, kan je er 3/4 van de kersen bijdoen. Laat nog 5 minuten sudderen op een laag vuurtje en laat het uiteindelijk afkoelen.

Maak ondertussen een combinatie van 12 eetlepels kersenlikeur met 6 eetlepels van het overgebleven kersensap. Vergeet ook niet 700 ml room op te kloppen met 3 zakjes vanillesuiker!

Nu dat de biscuit is afgekoeld, kan je ze in laagjes snijden. Afhankelijk van hoe hard de biscuit gerezen is, kan je er 2 of 3 lagen uitkrijgen. Ik wil graag 3 laagjes en daarom heb ik nog een 2de biscuit gemaakt.

Tip! Snij de bovenkant van de biscuit er ook af, want die zal niet voldoende vocht opnemen en de ingrediënten zullen er af glijden!

Bevochtig nu elke laag (zowel boven als onder, behalve de onderste laag: enkel de bovenkant) met het sapje van kersenlikeur en kersensap. Je moet niet zuinig zijn! De taart is lekkerder wanneer die smeuïg is.

Bedek nu de 1e laag met de kersenvulling. Ik bedek de bodem niet helemaal tot aan de randjes.

Daarna smeer je er een goede laag slagroom op. 

Plaats nu de 2e laag erop en druk aan. Je ziet dat de vulling van de 1e laag eruit komt, maar dat is geen probleem. Doe nu hetzelfde met de 2e laag en plaats uiteindelijk de bovenste laag erop.

Ga nu met een spatel langs de rand om de overtollige vulling eraf te halen en bedek vervolgens met de rest van de slagroom.

 

 

 

 


Maak vervolgens chocoladeschilfers door eenvoudigweg een mes over de chocolade te schrapen. Je kan natuurlijk ook gewoon chocoladeschilfers kopen in de supermarkt!

Bewerk de taart met de chocoladeschilfers. Niet altijd even eenvoudig, vind ik (kluns ;))!

Tip! Werk de taart nog af met wat slagroomtoefjes en een kersje. Smakelijk!

Advertenties
Vorige bericht
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

3 reacties

  1. Aangezien ik verleden maandag de nodige ingrediënten meegebracht heb uit de vermaledijde Colruyt en aangezien we hier toch de hele dag in mist ondergedompeld zullen blijven, zal ik nu meteen aan deze adellijke taart beginnen, want vanavond verwacht ik volk en we zullen ons ermee bij het haardvuur verschansen. Een Banyulswijn moet daar volgens mij uitstekend bij passen.

    Beantwoorden
  1. Kerst in Keulen « Tarte Helene

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: