Soorten bloem

In 9 op 10 recepten vind je bloem terug bij de ingrediënten. Hiermee wordt meestal ‘tarwebloem‘ bedoeld. Deze wordt bekomen na zeving van fijngemalen tarwe en daarom heeft ze een witte kleur.

Waarom nu net tarwebloem?
Om het niet al te complex te maken: wanneer tarwebloem wordt gemengd met water, ontstaan er gluten. Deze gluten zorgen voor de elasticiteit van het deeg (zoals bij brood) alsook voor de luchtigheid!

Tip! De gewone bloem die je in de supermarkt vindt, bestaat vaak uit zachte tarwe, wat ideaal is voor allerhande gebak. Gebruik je het echter voor brood (of verse pasta), kan dat wel eens in mineur eindigen. Een lekker gerezen brood vereist hardere tarwe! 

Patisseriebloem is gewoon een andere naam voor zachte tarwebloem en kan dus gebruikt worden voor gebak. Je kan patisseriebloem beter niet gebruiken voor het maken van brood of gistdeeg.

Patentbloem is een fijnere vorm van zachte tarwebloem en is kwalitatief gezien de beste witte bloem. Aangezien deze bloem vaak niet te verkrijgen is in de supermarkt, zal ik het ook niet gauw gebruiken. 

Zelfrijzende bloem bestaat uit patisseriebloem, bakpoeder en een snufje zout.
Waarom zout? Dat zou er voor zorgen dat het gebak fijner en sneller rijst en een betere textuur krijgt! 
Zelfrijzende bloem is ook erg geschikt voor het maken van pizza. 

 

Uiteraard kan je in je gerechtjes ook gebruik maken van patisseriebloem en er zelf bakpoeder aan toevoegen. Ik heb echter al wel gemerkt dat het resultaat niet altijd even luchtig is. Hoeveel? 1 zakje bakpoeder (16 gr) is voldoende voor 500 gr bloem.

 

 
Cakemeel is een variant op zelfrijzende bloem met een smaakje aan toegevoegd zoals vanille, etc.

Harde tarwe vind je vaak terug onder de naam ‘meel‘ en kan gebruikt worden voor brood, gistdeeg of pasta.

Tip! Ik kies bijna altijd voor het huismerk (tenzij dat er niet is). Uit ervaring (en goede bronnen) is gebleken dat bloem van een duurder merk niet noodzakelijk een beter bakresultaat oplevert. Bakken kan dus zeker goedkoop!

Advertenties
Een reactie plaatsen

2 reacties

  1. Schwarzwalderkirschetorte « Mijn Blog
  2. Chocoladebrownietaart (glutenvrij) « Tarte Helene

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: