Slagroomsoezen met chocolade

Wie is er nu niet verzot op heerlijk gevulde slagroomsoezen met een hoedje van pure chocolade? Ik toon jullie graag even hoe je die verrukkelijke (calorie)bommetjes tevoorschijn tovert!

Algemene bereidingstijd: 15 min (soezen) + 20 min (bakken) + 10 min (slagroom) + 10 min (chocolade)

Ingrediënten: (9 grote soezen)
Soezenbeslag:
50 gr boter
100 ml water
75 gr bloem
2 à 3 eieren + 1 ei
snufje zout  

Slagroom:
25 cl room
1 zakje vanillesuiker 

Chocoladehoedje:
100 gr pure chocolade
20 gr boter
75 gr poedersuiker
evt. water 

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°.
Doe het water met het snufje zout en de boter in een pannetje en zet op het vuur. Laat alles een geheel vormen tot het kookt.

Haal de pot even van het vuur en doe er de bloem bij. Meng totdat alles volledig is opgenomen en plaats de pot terug op het vuur.

Blijf roeren totdat het beslag in zijn geheel loskomt van de bodem.

Haal de pot nu van het vuur en doe het beslag in een andere kom. Nu doe je er de eieren 1 voor 1 bij tot dat je een mooie gladde en glanzende massa krijgt. Zoals je ziet, weet je dat het beslag klaar is wanneer ze in een punt van de lepel valt!

Bereid de bakplaat voor met boter en bloem (zoals je met een andere bakvorm ook zou doen) en maak nu 9 hoopjes (al dan niet met een spuitzak) op de bakplaat. Let er op dat er voldoende afstand is tussen de hoopjes beslag!

Bestrijk de hoopjes met geklopt ei en duw 2 maal zachtjes met een vork (in verschillende richting) op elk hoopje beslag.

Plaats de soesjes in de oven gedurende 20 minuten. Je merkt al snel dat ze uitzetten en een mooie bruine kleur krijgen! Ik laat ze 12 minuten bakken op 200°, daarna zet ik de oven wat lager (180°) en het ovendeurtje wat open (bij gebrek aan een dampsleutel). Zo krijg je lekker krokante soesjes!

Wanneer de soesjes afgekoeld zijn, kan je de vulling maken. In het geval van slagroomsoezen, klop je 25 cl room op met een zakje vanillesuiker. Om de soesjes te vullen, maak je telkens een klein gaatje en steek je het mondje van de spuitzak er vrij diep erin. Blijf vullen tot het mondje er als vanzelf wordt uit geduwd!

Tip! Heb je geen spuitzak of vind je dat niet handig? Je kan ook gewoon het topje van de soezen eraf snijden en vullen met een lepel!

Maak uiteindelijk nog de chocoladetopping. Dit doe je door 100 gr chocolade samen met 20 gr boter te smelten op een laag vuurtje. Haal het pannetje van het vuur en doe er stelselmatig 75 gr poedersuiker bij. Het geheel kan te stevig worden, dus ik raad je aan nog enkele eetlepels water erbij te voegen tot je een glanzende lopende massa krijgt. Dompel nu je soesjes in de chocolade!

Tip! Je kan de soesjes ook vullen met fruit of met banketbakkersroom naargelang je eigen smaak!

Advertisements
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

4 reacties

  1. Laat ik nu net van plan zijn om me morgen aan de kleine variant ervan (profiteroles) te wagen. Maandag moet ik dan voor mijn halfjaarlijkse controle naar de dokter. Hij zal blij zijn.

    Beantwoorden
  2. Mooi gedaan, die soesjes! Lijkt me niet makkelijk, maar wel zo lekker :-)!
    Groetjes
    Marian

    Beantwoorden
    • Bedankt! Ze waren ook héél lekker. 😉 Zo heel moeilijk is het niet hoor, ik heb ook vaak gehoord dat het erg moeilijk is, maar eigenlijk lijkt het moeilijker dan het is! Je moet het ook maar eens proberen. 😉

      Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: