Moelleux

Moelleux is het gedroomde cakeje van chocoladeliefhebbers! Echter, er wordt vaak beweerd dat het maken ervan erg moeilijk is… Met een beetje kennis van je oven (heel warm of net aan de koudere kant) is de kans op mislukking heel klein!

Algemene bereidingstijd: 15 min (bereiding) + 7 min (bakken)

Ingrediënten: (8 x moelleux) 
125 gr boter
125 gr pure chocolade
20 gr patisseriebloem
2 eieren + 1 eidooier
60 gr suiker

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170°.
Klop de 2 eieren en de dooier op met de kristalsuiker tot een witte (lichtgele) luchtige massa.


Smelt de boter en de pure chocolade op een laag vuurtje. Let er op dat het mengsel niet kookt!


Meng het eimengsel voorzichtig door de warme chocolade en boter. Zorg ervoor dat het ei volledig door de chocolade is opgenomen.


Zeef de bloem boven het beslag en meng alles voorzichtig. Let op voor klonters!


Vet de muffinvormpjes in met boter en wat bloem zodat de moelleux er makkelijker uitgeraakt wanneer die klaar is.


Nu komt het erop aan je oven goed in te schatten; het beste blijf je er even bij staan. In mijn nieuwe oven, die vrij heet is t.o.v. mijn vorige oven, is de moelleux klaar na 7 minuten bij 170°. Je merkt snel dat de bovenkant krokant wordt.

Wanneer de moelleux +/- 7 minuten in de oven staat en de bovenkant bijna op barsten staat, mag je die er uit nemen. Laat even afkoelen en draai de vorm snel om boven een groot bord.

Tip! Als de binnenkant nog lopend (maar heet) is en de buitenkant lekker krokant, dan is de moelleux perfect!

Advertenties
Volgende bericht
Een reactie plaatsen

7 reacties

  1. Stephanie

     /  20 oktober 2011

    Heb het ook eens gemaakt nog niet zo lang geleden. Ik had een receptje waarin stond dat je het met zo een serveerring moest maken met daarin bakpapier (denk recept van Jeroen Meus) maar het deeg kwam er uitgelopen langs onderkant. Ik ga denk ik ook zo muffinvormpjes aanschaffen om dat de volgende keer te maken. Ik heb hem het liefst goed gebakken met nog een minuscuul vloeibaar hartje.

    Beantwoorden
    • In principe zou je het ook met serveerringen kunnen doen, maar mij lijkt het veel makkelijker met zo’n muffinvormpjes. Ik gebruik hier nu een siliconen vorm (blokker), ook al ben ik daar over het algemeen niet zo’n fan van (vervorming), maar in dit geval is dat wel handig aangezien een moelleux nogal fragiel is he. Als je graag het ‘hart’ iets minder zacht heb, kan je het een half minuutje langer in de oven zetten, maar het is echt een kwestie van uitproberen! Als je het nog eens gemaakt hebt, laat dan weten hoe het is uitgedraaid he! 😉

      Beantwoorden
      • Stephanie

         /  20 oktober 2011

        Het was geen goed idee om je blog te bezoeken zo vlak voor het middaguur… HONGER 😀

  2. Citronella

     /  22 oktober 2011

    Gelukkig zijn er nog mensen die weten wat een Moelleux is! In kocht er vanochtend in de winkel. Waren naar mijn mening gewoon potjes gevuld met chocolade ganache te zijn. En aan de smaak te proeven op basis van cacaopoeder, niet eens echte chocolade.

    Het ziet er geweldig lekker uit!

    Beantwoorden
    • Ik ben over het algemeen niet zo’n fan van ‘prefab’, soms onterecht, maar meestal niet. Vaak kan je de dingen even snel zelf maken en het resultaat spreekt voor zich he. 😉 Test het receptje zelf eens uit; je koopt nooit nog potjes uit de winkel! 😀 In ieder geval, bedankt voor je reactie en hopelijk tot gauw!

      Beantwoorden
  3. Ik heb een heel handige vorm gevonden om ze in te maken bij Multihome Verwaest in Merksplas, het frame zelf is uit metaal (dus stijf) en de vormpjes zelf zijn uit silicone. Kon hem niet laten liggen, want had te veel zin om ze te gaan maken 😉 Volgend weekend waarschijnlijk!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: