Tarte Tatin

Een beetje geschiedenis: De zusjes Tatin ontdekten hun Tarte Tatin per toeval! In een poging om een traditionele appeltaart te bakken, vergisten ze zich en deden de vulling eerst in de bakvorm. Achteraf drapeerden ze het deeg erover en hoopten dat niemand hun ‘blunder’ zou merken. Integendeel, de omgekeerde appeltaart bleek een groot succes!

Algemene bereidingstijd: 10 min (actief) + 60 min (passief) + 25 min (actief)
Baktijd: 15 min + 30 min

Ingrediënten: (taartvorm 25 cm)
Vetdeeg met kaneel:
250 gr patisseriebloem
125 gr verse boter (op kamertemperatuur, maar mag ook uit de koelkast)
125 gr suiker
1 ei
vanille-aroma 1/2 pipetje
snufje zout
snufje kaneel

Vulling:
2 à 3 grote Jonagold appels 
1 citroen
120 gr boter
125 gr kristalsuiker
snufje kaneel

Bereidingswijze:
Vetdeeg met kaneel (taartvorm 25 cm)

Tip! Aangezien het deeg min. 1 uur moet rusten, kan je deze best eerst maken alvorens aan de vulling te beginnen.

Weeg 250 gr bloem af en zeef die boven een beslagkom.

Doe er 125 gr boter, 125 gr kristalsuiker, 1 ei, een half pipetje vanille-aroma, een klein snufje zout en een goede ‘snuf’ kaneel bij.

Kneed alles tot een redelijk homogeen deeg. Dit kan enkele minuten duren dus geen paniek als dit op het eerste zicht totaal dreigt te mislukken; ik ken het gevoel en ik kan zeggen: dit komt in orde! 
     
Hierna wikkel je het deeg in vershoudsfolie en plaats je het minimaal 1 uur in de koelkast. 

Vulling voor Tarte Tatin

Verwarm de oven voor op 220°c.
Schil de appels en snij ze in partjes. Besprenkel ze regelmatig met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan. Je kan ze eventueel ook laten ‘marineren’ in een beetje kaneel.

Maak een mix van 125 gr kristalsuiker en wat kaneel. Smelt 120 gr boter op het vuur en giet deze in de bakvorm (pas op: heel heet!). Strooi hierbij 3/4 van de suiker-kaneel-mix. Schik de appelpartjes aansluitend in de vorm totdat de bodem volledig bedekt is. Strooi hierover de resterende suiker-kaneel-mix. Plaats de appelpartjes 15 minuten in de voorverwarmde oven zodat ze lichtjes kunnen karameliseren. 

Terwijl de appelpartjes in de oven zitten, kan je het deeg uit de koelkast nemen en uitrollen tot +/- 1 cm groter dan de vorm. Strooi een beetje bloem op het werkvlak en eventueel over de deegrol zodat het deeg niet blijft kleven (= scheuren). Als je deeg te brokkelig is, kan je het even ‘warm’ kneden. Is het deeg te soepel? Plaats het dan even terug in de koelkast. Let er op dat je werkvlak voldoende groot is! 

Neem de bakvorm met de gekarameliseerde appelpartjes uit de oven en plaats het deeg erover. Druk de rand goed aan naar onderen toe. Er kan wat vocht van de vulling ontsnappen over de rand van het deeg heen; dat is normaal. Prik enkele keren met een vork in het deeg en plaats de vorm in de oven voor zo’n 30 minuten (220°c). 

De Tarte Tatin is klaar wanneer het deeg een goudbruine kleur heeft gekregen (en ongeveer 30 minuten in de oven staat). Neem de vorm uit de oven en laat enkele minuten afkoelen. Als je de taart te snel omdraait, bestaat het risico dat je je verbrand aan de hete vulling. Wacht je echter te lang, is de gekarameliseerde vulling hard geworden en kleeft de taart vast aan de bodem.  Serveer met slagroom en/of een bolletje vanille-ijs!

Tip! Wanneer je de Tarte Tatin uit de bakvorm wil halen, leg je simpelweg een te groot bord/serveerschaal op de vorm en draai je het geheel snel om. Verbrandt je handen niet!

Wat vinden jullie van dit receptje voor Tarte Tatin? Maken jullie zelf wel eens Tarte Tatin?

Volgende bericht
Een reactie plaatsen

1 reactie

  1. Clafoutis met perziken « Mijn Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: